Ta Panta Ola

26/2/12

Ένα αποκριάτικο γλέντι στο «Αλάτι της γης»

Διασκεδάστε με ρυθμούς της ελληνικής μουσικής παράδοσης.

Ο εθνομουσικολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρος Λιάβας, παρουσιάζει τον πλούτο, την ποικιλία και την εκφραστικότητα της μουσικής μας κληρονομιάς, μέσα από τα τοπικά μουσικά ιδιώματα αλλά και τη σύγχρονη δυναμική στο αστικό περιβάλλον της μεγάλης πόλης.

Στο πρώτο μέρος κάθε εκπομπής γίνεται αφιέρωμα σε σημαντικούς δεξιοτέχνες της ελληνικής δημοτικής μουσικής παράδοσης, οι οποίοι μιλούν για τη ζωή τους και την παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας τους. Ανάμεσά τους εμφανίζονται ο Νίκος και η Γιασεμή Σαραγούδα, ο Πετρολούκας και ο Αχιλλέας Χαλκιάς, ο Στάθης Κουκουλάρης, ο Νίκος Οικονομίδης, ο Νίκος Φιλιππίδης, ο Γιώργος Κωτσίνης, ο Χρήστος Τσιαμούλης, ο Σωκράτης Σινόπουλος, ο Μιχάλης Καλιοντζίδης, ο Δημήτρης Κώτσικας με τα Χάλκινα της Κοζάνης κ. ά. Οι δεξιοτέχνες αυτοσχεδιάζουν, σχολιάζουν και ερμηνεύουν τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της τέχνης τους. Τα γυρίσματα του πρώτου μέρους κάθε εκπομπής πραγματοποιούνται στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη.

Στο δεύτερο μέρος, οι δεξιοτέχνες συμπράττουν σ’ ένα λαϊκό γλέντι με καλεσμένους από την περιοχή της καταγωγής τους, με τοπικά φαγητά, όργανα, τραγούδια και χορούς. Στόχος είναι να προβληθεί η τελετουργία του ελληνικού παραδοσιακού γλεντιού, με την ενεργό συμμετοχή των «γλεντιστάδων», που διαφυλάσσουν τη συλλογική πολιτισμική ταυτότητα. Παράλληλα, προβάλλεται η αμοιβαία σχέση ανάμεσα στους λαϊκούς οργανοπαίχτες και τους χορευτές, καθώς και η παρουσία των νέων ανθρώπων που καλούνται να παραλάβουν τη σκυτάλη της παράδοσης. Η εκπομπή μας προσκαλεί σ’ ένα δυναμικό αποκριάτικο γλέντι, με τραγούδια και χορούς από τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Ρούμελη, την Εύβοια και την Ερυθραία της Μικράς Ασίας. Τραγούδια εύθυμα και σατιρικά, στιχάκια υπαινικτικά και τολμηρά, χοροί μιμικοί και διονυσιακά λαϊκά δρώμενα, που συνοδεύουν την «ελληνική ιεροτελεστία της Άνοιξης», την ελληνική Αποκριά με τους βαθύτερους συμβολισμούς της. Η μετάβαση από τον χειμώνα-θάνατο στην άνοιξη-ζωή, με τους γλεντιστάδες να επικαλούνται την καλοχρονιά και τη γονιμότητα της γης, καθώς αναβαπτίζονται στην ίδια τους τη φύση με διάθεση ερωτική και περιπαικτική. Μια πρόσκληση και πρόκληση για επιστροφή στη Μήτρα της Φύσης, μέσα από την τελετουργία του ελληνικού γλεντιού που αρνείται να ξεπέσει σε «φολκλόρ» και απλή «διασκέδαση»! Στη μεγάλη παρέα της εκπομπής συμμετέχουν ο δεξιοτέχνης του λαϊκού κλαρίνου Δημήτρης Κώτσικας με την κομπανία του και με τη μπάντα λαϊκών πνευστών «Τα Χάλκινα της Κοζάνης», ομάδα γλεντιστάδων από τη Γαλατινή της Μακεδονίας, η Ομάδα Ελληνικού Λαϊκού Χορού του Δήμου Καλλιθέας (με την επιμέλεια του Βασίλη Καρφή) και γυναίκες από τη Νέα Ερυθραία της Αττικής.

Σήμερα στις 13:00 στην ΕΤ1.

Ta Panta Ola

Το μελλον του ραδιοφωνου ειναι το internet;

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΔΙΣΚΟΥΣ ΣΑΣ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger