17/4/12

Η απουσία και η καλλιτεχνική πορεία του Δημήτρη Μητροπάνου

Ένα αφιέρωμα για το μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή.

Σοκ προκάλεσε η είδηση του θανάτου του αγαπημένου λαϊκού τραγουδιστή, Δημήτρη Μητροπάνου.

Έφυγε σήμερα το πρωί σε ηλικία 64 ετών, και τα αίτια σύμφωνα με τους γιατρούς είναι, ανακοπή καρδιάς.

Σήμερα μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε ιδιωτικό νοσοκομείο έπειτα από έμφραγμα που υπέστη. Η σκληρή μάχη των γιατρών δεν έφερε αποτέλεσμα, αφού τελικά έφυγε από πνευμονικό οίδημα!

Βιογραφικό σημείωμα:

Γεννήθηκε στις 2 Απριλίου του 1948 στην Αγία Mονή, έξω από τα Τρίκαλα τόπος καταγωγής της μητέρας του.

Μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του, τον οποίο γνώρισε στα 29 του χρόνια. Μέχρι τα 16 του νόμιζε πως είχε σκοτωθεί στον ανταρτοπόλεμο, όταν ήρθε ένα γράμμα το οποίο έλεγε πως ζει στην Ρουμανία. Ο πατέρας του καταγόταν από ένα χωριό της Καρδίτσας το Καππά. Από μικρός δούλευε τα καλοκαίρια για να βοηθήσει τα οικονομικά της οικογένειας του. Μετά την τρίτη γυμνασίου, το 1964, πηγαίνει στην Αθήνα να ζήσει με τον θείο του στην οδό Aχαρνών. Προτού τελειώσει το γυμνάσιο άρχισε να δουλεύει σαν τραγουδιστής. Την ίδια εποχή, έπειτα από παρότρυνση του Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον οποίο γνώρισε σε μία συγκέντρωση της εταιρίας του θείου του, στην οποία τραγούδησε, επισκέφτηκε τη δισκογραφική εταιρία Κολούμπια. Εκεί ο Τάκης Λαμπρόπουλος του γνώρισε τον Γιώργο Ζαμπέτα, δίπλα οποίο θα δουλέψει στα «Ξημερώματα». Το Ζαμπέτα τον μνημονεύει ως μεγάλο του δάσκαλο και δεύτερο πατέρα. Όπως έχει δηλώσει, «ο Ζαμπέτας είναι ο μόνος άνθρωπος στο τραγούδι ο οποίος με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι. Με όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες μου κάτι πήρα και κάτι έδωσα». Το 1966 ο Μητροπάνος συνεργάζεται για πρώτη φόρα με το Μίκη Θεοδωράκη και ερμηνεύει μέρη από τη «Ρωμιοσύνη» και το «Άξιον Εστί» σε μια σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και τη Κύπρο.
Το 1967, ηχογραφεί το πρώτο του δίσκο, 45 στροφών με το τραγούδι "Θεσσαλονίκη". Είχε προηγηθεί η ηχογράφηση του τραγουδιού "Χαμένη Πασχαλιά", το οποίο όμως λογοκρίθηκε από τη Χούντα και δεν κυκλοφόρησε ποτέ.

Το 1972 είναι ένας σημαντικός σταθμός, ο συνθέτης Δήμος Μούτσης και ο ποιητής-στιχουργός Μάνος Ελευθερίου κυκλοφορούν τον «Άγιο Φεβρουάριο», με ερμηνευτές τον Μητροπάνο και την Πετρή Σαλπέα, σηματοδοτώντας ένα σταθμό στην ελληνική μουσική. Τον Ιούλιο του 1999, ο Μητροπάνος και ο Μούτσης θα ξαναβρεθούν επί σκηνής στο Ηρώδειο με την Δήμητρα Γαλάνη και την σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου για δυο μουσικές βραδιές στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών. Οι συναυλίες αυτές ηχογραφούνται ζωντανά και κυκλοφορούν σε διπλό CD δύο μήνες αργότερα. Ακολουθούν «Ο Δρόμος για τα Κύθηρα» του Γιώργου Κατσαρού και «Τα συναξάρια» του Γιώργου Χατζηνάσιου.

Στη μεγάλη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού αλλά και του έντεχνου τραγουδιού. Μερικοί από αυτούς οι: Γιώργος Ζαμπέτας, Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης, Απόστολος Καλδάρας, Τάκης Μουσαφίρης, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιάννης Σπανός.

Η συμμετοχή του σε δίσκους των Λάκη Παπαδόπουλου (με το τραγούδι "Για να σ' εκδικηθώ") και Νίκου Πορτοκάλογλου ("Κλείνω κι έρχομαι") αναδεικνύουν την ευρεία γκάμα της ερμηνείας του και προαναγγέλλουν μια στροφή στον τρόπο ερμηνείας του, που θα οδηγήσει σε μια σειρά από δίσκους που άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό την έννοια του καλού σύγχρονου λαϊκού τραγουδιού. Οι συνεργασίες με το Μάριο Τόκα και το Φίλιππο Γράψα με τους δίσκους "Η εθνική μας μοναξιά" και "Παρέα με έναν ήλιο", συνδυάζουν λαϊκή υφή και συναίσθημα με βαθιά έννοια στίχων και τη χρησιμοποίηση λέξεων πιο επιτηδευμένων. Παράλληλα, η απήχηση των τραγουδιών στην κοινωνία και η εμπορική επιτυχία αναδεικνύουν αυτές τις δημιουργίες ως εργαλεία αλλά και συμπτώματα της εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας.

Πολύ σημαντική συνεργασία επίσης και αυτή με το Θάνο Μικρούτσικο με τον δίσκο «Στου Αιώνα την Παράγκα», σε στίχους Άλκη Αλκαίου, Κώστα Λαχά, Λίνας Νικολακοπούλου και Γιώργου Κακουλίδη.
Ο Μητροπάνος συνεχίζει με τραγούδια των Μικρούτσικου, Κορακάκη, Μουκίδη, Παπαδημητρίου κ.α. στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000. Από τις τελευταίες δουλειές του, ξεχωρίζει το ¨Πες μου τ' άληθινά σου¨ σε μουσική Στέφανου Κορκολή και στίχους Ελεάνας Βραχάλη και Νίκου Μωραΐτη, αλλά και η ζωντανή ηχογράφηση "Υπάρχει και το ζεϊμπέκικο", από το πρόγραμμα - ωδή στον εθνικό χορό της Ελλάδας μαζί με τους Θέμη Αδαμαντίδη και Δημήτρη Μπάση, καθώς επίσης και ο δίσκος "Στη Διαπασών", ο οποίος περιέχει 12 λαϊκά τραγούδια και μια μπλουζ μπαλάντα. Από τα τραγούδια του δίσκου ξεχωρίζει το τραγούδι "Η εκδρομή" του Γιάννη Μηλιώκα, το οποίο γράφτηκε για την επιστροφή του ερμηνευτή στη δισκογραφία μετά από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Η Δισκογραφία του:

- 71 δίσκοι 45 στροφών 1970 Λαϊκή παρέλαση

1971 Δημήτρης Μητροπάνος Νο1

1972 Άγιος Φεβρουάριος

1973 Ο δρόμος για τα Κύθηρα

1974 Νεκρικοί Διάλογοι, Κυρά ζωή

1975 Σκόρπια φύλλα, Τσιμεντένια πρόσωπα

1976 Λαϊκά '76

1977 Τα παιδιά της πιάτσας, Ερωτικά λαϊκά

1978 Παράπονο

1979 14 Ζεϊμπέκικα

1980 Πορτραίτο, Λαϊκά του σήμερα

1981 Τα συναξάρια

1982 Τα λαϊκά της νύχτας

1982 Τα 14 χασάπικα

1983 Λαϊκές στιγμές

1984 Τα πικροσάββατα, Τα λαϊκά της νύχτας Νο 2, Όταν μιλούν τα τέλια, Ακόμα μια μέρα

1985 Τα νυχτέρια μας, Για τα παιδιά, 15 χρόνια Δημήτρης Μητροπάνος

1986 Τα ζημιάρικα, Αγάπη μου αγέννητη, Τ' ανάρπαχτα

1987 Ένας καινούριος άνθρωπος, 16 από τα ωραιότερα τραγούδια μου, Το δικό μας τραγούδι

1988 Καινούρια χρώματα

1989 Μια νύχτα στον παράδεισο, Εμείς οι δυο, Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του, Πριν τελειώσει η νύχτα

1990 20 μεγάλες επιτυχίες, Εσύ λέγε με έρωτα

1991 Στα ξενυχτάδικα της αγκαλιάς σου, Μια νύχτα στο Λυκαβηττό, Πάρε αποφάσεις

1992 Οι μεγάλες επιτυχίες

1993 Ο Μητροπάνος τραγουδάει Σπανό

1994 Η εθνική μας μοναξιά, 24 Ζεϊμπέκικα, Παρέα μ' έναν ήλιο

1995 Τα 45άρια του Δημήτρη Μητροπάνου

1996 30 χρόνια Δ. Μητροπάνος, τα λαϊκά μιας ζωής, ΖΟΟΜ '96, 16 χασάπικα, Τα ερωτικά, Τα πρώτα μου τραγούδια/1967-1975, Στου αιώνα την παράγκα

1997 Ψάξε στ' όνειρό μας

1998 Τα μεγάλα λαϊκά, Του έρωτα & της φυγής

1999 Εντελβάις

2001 Στης ψυχής το παρακάτω

2003 Θα είμαι εδώ

2004 Υπάρχει και το ζεϊμπέκικο

2005 Πες μου τ' αληθινά σου

2007 Για την καρδιά ενός αγγέλου

2008 Στη Διαπασών

2009 Τα τραγούδια της ζωής μου

Το μελλον του ραδιοφωνου ειναι το internet;

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΔΙΣΚΟΥΣ ΣΑΣ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger